Kuvien ja tekstien kopioiminen on ehdottomasti kielletty. © SUP ry 2023

Jalostuskoirien terveystutkimukset

 

SUP ry:n suositukset jalostuskoirille ja yhdistelmille 13.4.2019 alkaen:

1. Yleiset ohjeet

Yhdistelmä täyttää SKL:n kriteerit jalostuskoirille ja yhdistelmille, jotka on kirjattu yleiseen jalostusstrategiaan, koirarekisteriohjeeseen ja kasvattajasitoumukseen.

2. Rotukohtaiset ohjeet

- Jalostukseen käytettävät koirat on silmäpeilattu terveiksi eikä tutkimus ole kahta vuotta vanhempi.
- Jalostukseen käytettäville koirille on suoritettu kattava sydäntutkimus (ultraäänitutkimus, auskultaatio sekä lepo-EKG.)

- Jalostukseen käytettäville koirille on tehty selkätutkimus (sp, va, ltv) yli 2-vuotiaana.

- Jalostukseen käytettävät koirat on testattu luonteensa osalta joko virallisella luonnetestillä, MH-kokeella tai käyttäytymisen jalostustarkastuksella, tai epävirallisesti yhdistyksen järjestämissä käyttäytymisprofiloinneissa.
- Yhdistelmän sukusiitosprosentti ei saisi ylittää 6,25% kahdeksalla sukupolvella.

Terveystutkimusten tukeminen

 

Suomen Puolanvinttikoirat ry tukee koirien sydäntutkimuksia (ultra, ekg ja auskultaatio) 30 euron suuruisella avustuksella, sekä yli 2-vuotiaiden koirien selkätutkimuksia (sp, va, ltv) 20 euron suuruisella avustuksella.

 

Avustuksen saamiseksi ota yhteys rahastonhoitajaan (rahastonhoitaja@puolanvinttikoirat.fi), joka lähettää hakijalle kulukorvauslomakkeen. Kuitiksi laitetaan sydäntutkimuskaavake. Korvauksen saamisen ehtona on, että terveystiedot ovat julkisia, ja että yhdistys voi hyödyntää niitä mm. terveyskartoituksissaan.

Terveyskyselyt

 

Puolanvinttikoirille toteutettiin vuoden 2014 aikana terveyskysely jonka tuloksista julkaistiin yhteenveto lokakuussa 2015.

Vuoden 2005 terveyskyselyn yhteenvedon löydät tästä.

DNA-näytteet

Koirien geenitutkimus, Biomedicum Helsinki: puolanvinttikoirista yhteensä 54 näytettä eri koirista (4.4.2019).


Tiedot luovutetuista näytteistä pyydetään ystävällisesti lähettämään jalostustoimikunnalle jalostustoimikunta@puolanvinttikoirat.fi

Geenitestit

Seuraaville koirille on tehty DM- testi (degeneratiivisen myelopatia): 

Highwind Cristallo di Rocca
Łasuch Celerrimus
Polskis Alfa Romeo

MyDogDNA kartoituksia on myös tehty puolanvinttikoirille, sivustolta löytyy pallukoita klikkaamalla julkisten profiilien tiedot: MyDogDNA sivustolle >>